Cégünk 2011 januárjától műszaki vizsgáztatással, és eredetvizsgával is foglalkozik.

Kattintson ide a részletekért

Balesetet szenvedett és sérült az autója? Gondja akadt egy zár kinyitásával? Megkarcolta az autóját?

Karosszéria javítással kapcsolatban kattintson ide!

Műszaki vizsga Budapest Balra Nyíl
Műszaki vizsga Budapest Jobbra Nyíl

Műszaki vizsga

Pár gondolat a műszaki vizsgáról

Autó Doki: A műszaki vizsgáról
A gépjárművek és pótkocsijuk műszaki vizsgálatának rendje 2010. január 1-jétől nagymértékben módosult E dátumtól kezdve a környezetvédelmi vizsgálat a műszaki vizsga része, így mind a környezetvédelmi, mind a műszaki követelmények ellenőrzése egy helyszínen, egy eljárásban a korábbiaknál rövidebb idő alatt történhet.
Ha a jármű a műszaki vizsgálat kikötéseinek megfelel, a Műszaki Adatlap nyomán a forgalmi engedély hatályát a vizsgáztató hely meghosszabbítja, az érvényesítő címkét és a plakettet a rendszámra ragasztja.
A műszaki vizsga végén, a jármű forgalmi engedélyében a vizsgabiztos rögzíti az új érvényességi időt. Amennyiben a forgalmi engedély megrongálódott, betelt, bejegyzésre nem alkalmas, úgy az okmányirodában a hatósági bizonyítvány (műszaki adatlap) bemutatása mellett, a forgalmi engedély cseréje vagy érvényesítése kérhető.
2010. január 1-jétől a jármű műszaki megfelelését kizárólag a forgalmi engedély bizonyítja, a rendszámon található érvényesítő címkével és plakettel együtt.
Amennyiben a vizsga során a jármű nem felel meg, úgy a jármű forgalmi engedélyének érvényességi ideje megszűnik, a rendszámon lévő környezetvédelmi plakett és az érvényesítő címke érvényét veszti, és eltávolításra kerül. Ezt követően a jármű közúti közlekedésben nem használható addig, míg a műszaki vizsgát sikeres nem teljesíti.
Műszaki vizsga menete az Autó Dokinál:
Előkészületek
Első lépésként fontos a megfelelő dokumentumok ellenőrzése. Vizsgabiztosunk elkéri az okmányait: forgalmi engedélyt, személyi igazolványt, meghatalmazást, céges autó esetén az aláírási címpéldányt és a cégkivonatott is.
Következő mozzanatban az autó azonosítása történik. A gépjárműről fotók készülnek, melyeket kötelezően feltöltjük a BM rendszerébe. Ellenőrizzük az autó alváz és motorszámát, ha minden egyezik és megfelelő, jöhet az előzetes átvizsgálás.
Előzetes vizsgálat
Az előzetes műszaki vizsgálatnál (műszaki vizsgához hasonlóan) megmérjük a lengéscsillapító értékeit, illetve a fékek és a kézifék állapotát. Ellenőrizzük a futóművet (nem lógnak-e esetleg a gömbfejek, szilentek, kormányösszekötők, axiál csuklók, stb.) a világítást, a kürtöt. Ha szükséges ekkor még ki tudjuk cserélni az izzókat, illetve apróbb dolgok javítása elvégezhető, de az "éles" vizsgán már nem lehetséges autójavítást végezni!
Ha a vizsgán derül ki, hogy nem megfelelő valami, akkor ugyanúgy ki kell fizetni a vizsgadíjat, mintha átmenne az autó. Ezzel védjük az ön pénztárcáját is, mert az „éles” vizsgálatot csak akkor kezdjük meg, ha minden érték megfelelő.
Ha alkalmasnak találjuk a gépjárművet, akkor az Ön által aláírt műszaki vizsga kérelemmel megindulhat a vizsga. Az ügyintézés gyors, mivel a Közlekedési Felügyelettel állandó online kapcsolatban állunk.
A vizsga
Az „éles” vizsgán az előzetes próba történésein túl, felmérjük az autó műszaki állapotát, a "zöldkártya" környezetvédelmi követelményeinek megfelelően vizsgáljuk a jármű káros anyag kibocsájtását, leteszteljük a lengéscsillapítót és a fékeket, ellenőrizzük a kéziféket. Amennyiben a vizsga sikeres, kiállítjuk az adatlapot, eltávolítjuk a rendszámról a régi címkét, és felragasztjuk az új érvényesítő matricát, majd a forgalmiban rögzítjük a vizsga eredményét.
Fontos tudnivalók
A vizsgáztatás hatósági tevékenységnek minősül, szigorú feltételei és szabályai vannak, melyet hatóságilag ellenőriz az állam.
Megkezdett műszaki vizsgát nem lehetséges félbe szakítani. Érdemes idejével úgy számolni, hogy nem viheti el közben a gépjárművet a vizsga végéig.
A vizsga után ön kap egy környezetvédelmi tanúsítványt, és egy műszaki adatlapot. Ezeket kérjük gondosan őrizze meg, mert ha elveszik vagy ellopják a forgalmit, akkor Ön ezekkel a papírokkal tudja igazolni a vizsga megtörténtét.. Így nem kell újra vizsgáztatni az autót, és az Adatlap alapján kérhet új forgalmi engedélyt!

Régebbi autók tulajdonosainak
Az utóbbi idők szmog terheltsége okán mostanában foglalkoztatja a régebbi autók tulajdonosait a környezetvédelmi osztály. Ha az autó a forgalmiban kettes besorolást, tehát piros címkét kap, akkor szmog riadó esetén nem vehet részt a a forgalomban. Az utóbbi évek szabályozásai azonban lehetővé teszik, hogy a 1996-os és újabb évjárat esetén, amennyiben megfelel az előírásoknak az autót a vizsgabiztos kérelemre átsorolhatja 4-es környezetvédelmi osztályba, így kék matricát kaphat a jármű. Mindehhez azonban a forgalmi engedély cseréje szükséges, melyet az Okmányirodában lehet intézni.
Szintén régebbi autóknál szokott előfordulni, hogy betelik a forgalmi, és nincs hely újabb érvényesítő címke beragasztására. Ilyen esetben a jármű az adatlapra vizsgázik. Ezt követően az adatlappal és a hátsó rendszámmal az Okmányirodába kell menni, ahol kiállítják az új forgalmi engedélyt.
Persze nem ingyen! A hivatal az új forgalmi engedély elkészítéséért 6000 Ft-ot kér.
Díjakról
Hatósági által megszabott minimum vizsgadíj 16.290 Ft jelenleg Magyarországon. Ezen felül 4-5 ezer forintot kérnek el a vizsgahelyek általában az előzetes műszaki vizsgálatért vagy vizsgára felkészítésért. További költségek a jármű műszaki állapotától és az alkatrészek cseréjétől függően változnak.
Jöjjön a Dokihoz, és nem érik meglepetések a fizetéskor!
Autó Dokinál jelenleg a műszaki vizsgáért összesen csupán 20.900 Ft kell fizetnie, mely tartalmazza a műszaki vizsga díján felül az előzetes felkészítést is, beleértve az esetleges izzók cseréjét és érvényesítő címkék árát.
Köszönjük figyelmét, reméljük segítségére volt blog bejegyzésünk!


Kapcsolat

Autó doki:

1016 Budapest, Mészáros utca 19.
Tel.: 36 20 916 00 00

Nyitva tartás:

H-P 8:00-17:00
SZ-V  Zárva 

Belvárosi Autó doki

1075 Budapest, Holló utca 6 .
Tel.: 36 20 916 11 11

Nyitva tartás:

H-P 8:00-17:00
SZ-V  Zárva  

Vizsgára bejelentkezés
Minden nap 7-21ig hívjon nyugodtan!

Autó doki cím:


Nagyobb térképre váltás

Belvárosi Autó doki cím: 


Nagyobb térképre váltás